Opleiding Sectieleider
In het Voortgezet en Middelbaar Beroepsonderwijs hebben de vaksecties een sleutelpositie: zij zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van leerlijnen, leermiddelen en toetsing en daarmee voor de onderwijsresultaten in het betreffende vak. In toenemende mate vraagt deze verantwoordelijkheid om een vorm van professionele leiding. In veel scholen heeft de positie van de vaksectie langere tijd minder aandacht gekregen en is ook minder belang gehecht aan collegiaal leidinggeven. Meer en meer scholen stellen vast dat deze vorm van leidinggeven een belangrijk aspect is van de verdere professionalisering van de organisatie. Om die reden is ons de laatste 10 jaar met grote regelmaat gevraagd een interne opleiding voor vaksectieleiders aan te bieden. Gedurende deze tijd hebben wij daarvoor een effectief programma ontwikkeld.Tijdens het programma worden de volgende thema’s nader uitgewerkt.
-
- Zelfassessment en leerbehoeften. De deelnemers geven met behulp van elementaire vorm van zelfassessment een indicatie van de kennis en vaardigheden die hen noodzakelijk of gewenst lijken in de rol van sectieleider. Uit de bespreking van de opbrengsten van deze zelf-assessments volgt tevens een definitief voorstel aan de directie inzake de taakomschrijving.
- Projectmatig verbeteren. Met behulp van enkele beproefde instrumenten leren de deelnemers prioriteiten te stellen in de planmatige ontwikkeling van het functioneren van de vaksectie.
- Kennis van wet- en regelgeving. De hoofdlijnen van wet- en regelgeving die van toepassing is op de kwaliteit van het Voortgezet Onderwijs komen aan bod. Met name de hoofdindicator ‘didactisch handelen’ (OP3) wordt nader uitgewerkt.
- Leiderschap buiten lijn en staf. De soms precaire positie van de sectieleider wordt besproken, wat kan leiden tot een aanvulling op de leerbehoeften. Ook dit onderwerp kan leiden tot nadere opleidingswensen.
- Teamontwikkeling. De verschillende fasen in teamontwikkeling en een model met betrekking tot de besluitvorming in teams. Daarbij komen verschillende teamrollen en de samenstelling van teams eveneens ter sprake.
- Gespreksvaardigheid. We trainen we feedback- en andere passende gespreksvormen, met rollenspelacteurs.
In principe is voor deze opleiding een drietal dagen nodig. De deelnemers werken tussen die dagdelen aan verschillende opdrachten, in elk geval aan een concreet plan van aanpak voor de vaksectie (het sectie ontwikkelplan) en aan een zelf-assessment.
Van Loo en partners biedt deze opleiding aan voor €8850,-. De kosten van de acteurs zijn inbegrepen. Deze training is vrijgesteld van BTW vanwege de erkenning van Van Loo en Partners voor CPION en de inschrijving van de opleiding in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).